Dieta IF to okresowy post, który cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie wśród osób zabieganych i niemających głowy do liczenia kalorii. Na czym polega i dlaczego wzbudza taki entuzjazm?
Zasady i modele diety Intermittent Fasting
Intermittent Fasting opiera się na wprowadzeniu w swoim dziennym systemie tak zwanego “okna żywieniowego”. Jest to czas w ciągu doby, kiedy bez obaw można spożywać posiłki składające się ze wszystkich ulubionych składników. Taki sposób odżywiania nie narzuca unikania żadnych konkretnych grup produktów lub sposobów przyrządzania posiłków. Nie zaleca się jedynie spożywania alkoholu oraz niezdrowego jedzenia, szczególnie fast-food. Posiłki powinno się spożywać zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym, dzięki czemu organizmowi są dostarczane wszystkie potrzebne składniki, a osoba stosująca tę dietę nie chodzi głodna i ma energię przez cały dzień. Pozostała część doby to z kolei czas postu od jedzenia. W tym okresie można jedynie pić – wodę, kawę, herbatę. Co prawda nie ma jednego, stałego modelu stosowania postu przerywanego, ale są pewne najpopularniejsze, najczęściej stosowane. Większość osób decyduje się na model 16:8 – szesnaście godzin postu oraz osiem godzin otwartego okna żywieniowego. Kolejnym popularnym systemem jest 20:4
Powody stosowania diety IF
Opinie ekspertów w tej kwestii są zgodne – odpowiednio zbilansowany post tymczasowy może być bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Mimo to, nie ma jasnych dowodów na to, że dieta tego typu wspomaga odchudzanie. Może być jedynie dobrym sposobem na ograniczenie podjadania i dopasowanie jej do swojego trybu życia. Niektórzy próbują stosować IF w celu budowania sylwetki i kształtowania wydolności. Można posunąć się do stwierdzenia, że Intermittent Fasting zwiększa zdolności samo-regeneracyjne organizmu, a także zwiększa wrażliwość insuliny i prowadzi do spadku ciśnienia krwi. Głównym powodem stosowania takiej diety jest jednak przede wszystkim wygoda. Aby ułatwić sobie zbilansowane odżywianie, warto skorzystać z cateringu dietetycznego, w którym posiłki są pełnowartościowe, zawierają dużo witamin i minerałów.
Kto powinien wypróbować Intermittent Fasting?
Dieta IF powstała głównie z myślą o tych osobach, którym z różnych przyczyn nie sprawdza się standardowy jadłospis składający się z pięciu posiłków spożywanych co około trzy godziny. Świetnie sprawdza się u ludzi preferujących jeść więcej, ale rzadziej oraz u tych, którzy prowadzą nieregularny tryb życia i nie mają możliwości jedzenia w konkretnych odstępach czasowych. Nie jest to jednak dieta dla każdego – kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby ciężko pracujące fizycznie i mające problemy z gospodarką hormonalną nie powinny stosować takiego sposobu odżywiania. Nie jest polecana również dla dzieci i nastolatków oraz dla cukrzyków.
Intermittent Fasting to bardzo specyficzny sposób odżywiania, dlatego z pewnością potrzeba trochę czasu, aby organizm przystosował się do takiego stylu żywienia. Jest to jednak świetne rozwiązanie dla pewnej grupy osób. Mimo wszystko nie należy zapominać o tym, że sposób odżywiania bardzo mocno oddziałuje na samopoczucie, dlatego każda drastyczna zmiana diety powinna być konsultowana z dietetykiem i wprowadzana stopniowo.