Sezon grypowy w pełni trwa. W tym czasie nasz organizm jest znacznie mocniej niż zazwyczaj narażony na wszelkiego rodzaju infekcje i wirusy. Jak najlepiej się przed nimi chronić? Zamiast sięgać po różne, często nieskuteczne suplementy, lepiej jest zacząć od zmiany diety, co szybko przyniesie oczekiwane rezultaty.
Sezon grypowy a dieta
Na naszą odporność bardzo duży wpływ ma to, co jemy. Dlatego tak istotne jest, aby zadbać o właściwe odżywianie w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie łatwo jest “złapać” infekcję oraz wirusa. Wiąże się to chociażby z prawidłową pracą komórek mających za zadanie chronić organizm, działaniem błon śluzowych jelit czy reakcjami na pojawiające się stany zapalne. Sezon grypowy to czas, gdy nie powinniśmy stosować “drakońskich” diet, które powodują szybki spadek kilogramów, lecz także w znaczący sposób osłabiają cały nasz organizm. Musimy jednak pamiętać, że dodatni bilans kaloryczny, będzie skutkował dodatkowymi kilogramami, a te również są w stanie odbić się na naszym zdrowiu. Ważnym jest, aby jedzenie przez nas spożywane było bogate chociażby w aminokwasy egzogenne, jakich nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć czy budulcowe białka. Nie zapominajmy też o cennych witaminach, jak chociażby witaminie C wspomagającej naszą odporność, A wzmacniającą bariery organizmu czy E zmniejszającą ilość wolnych rodników. Bardziej podatni na zachorowania możemy być też wskutek niedoboru cynku, selenu czy też żelaza.
Jak wzmocnić odporność w sezonie wirusowym?
Co w takim razie powinniśmy jeść, aby wzmocnić nasz organizm i uniknąć stanów chorobowych? Przede wszystkim w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Zawierają one wiele witamin oraz innych cennych składników w pozytywny sposób wpływających na odporność. W szczególności nie zapominajmy o pietruszce, papryce, brukselce czy szpinaku, które obfitują w witaminę C. Na odporność świetnie działa także czosnek, stanowiący wspaniałą przyprawę do wielu dań. Mimo, że przy niższych temperaturach nasze pragnienie jest dużo mniejsze koniecznie musimy pić dużo wody. Nie tylko odwodnieni jesteśmy słabsi, lecz też dostarcza ona cennych pierwiastków i pomaga wydalić zbędne produkty przemiany materii. Na pracę jelit oddziałują również probiotyki, które w naturalnej postaci znajdziemy w kefirach, jogurtach czy kiszonkach. Te ostatnie warto jeść też z innego powodu, chociażby biorąc pod uwagę duże dawki witaminy C. Poza jedzeniem nie możemy zapomnieć o aktywności fizycznej, która wzmacnia skutecznie cały organizm!
Dieta wzmacniająca odporność podczas pandemii
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy wielu z nas cierpi na niedostatek energii. Długie wieczory zamiast na gotowanie wolimy poświęcać na drobne przyjemności czy też spędzać je wspólnie z rodziną. Dlatego warto zainwestować w catering dietetyczny! Pod uwagę powinniśmy wziąć chociażby dietę 3 posiłki, która fantastycznie sprawdzi się na przykład na długi dzień do biura. W ten sposób zapewnimy sobie wiele, cennych składników odżywczych a zdrowe i zbilansowane posiłki zastąpią nam fast foody, po jakie często sięgamy w biegu. W przyrządzonych przez nas posiłkach rezygnujemy z przetworzonych i sztucznych produktów na rzecz naturalnych składników, warzyw czy owoców. Miłośnicy aktywności fizycznej koniecznie muszą zwrócić uwagę na dietę sport, poprawiającą wydolność organizmu, a także przyspieszającą regenerację po wysiłku fizycznym, tak istotnym w sezonie grypowym. Nie zapominajmy też o najmłodszych. Z myślą o nich przygotowana jest dieta junior, która wspomaga młodego człowieka w procesie rozwoju i chroni przed infekcjami
Zdrowe odżywianie jest kluczem do zdrowia. Budujmy naszą odporność w naturalny sposób poprzez właściwą dietę!